Wyraziste smaki

Wysoka temperatura i naturalne źródło ognia pozwala wydobyć inną gamę smaków i zapachów niż podczas tradycyjnego smażenia czy pieczenia w piekarniku. Warzywa po wrzuceniu na ruszt nabierają przyjemnego wędzarniczego aromatu, a karmelizacja pomaga wydobyć naturalną słodycz warzyw.

Zachowują swoje wartości odżywcze – inaczej niż podczas gotowania. Warzywa grillowane tracą mniej wartości odżywczych. Jak to możliwe? Gotowanie zazwyczaj trwa długo, a warzywa zanurzone są w wodzie, która wymywa cenne składniki. Grillowanie zaś to krótki proces, nieprzekraczający 10 minut, dzięki czemu wiele witamin i mikroelementów zostaje zachowanych.

Które warzywa można grillować?

  • Cukinia – pokrój ją w talarki, grilluj do chwili, aż pojawią się na niej odciśnięte prążki rusztu. To delikatne warzywo bez obaw można jeść na surowo, dlatego chwila na ruszcie i gotowe!
  • Cebula – doskonała pod postacią szaszłyków. Delikatnie zwilżona oliwą i oprószona ziołami nada wyrazistego smaku potrawom z ryb i mięsa.
  • Papryka – to prawdziwa królowa lata! Grillowanie nadaje jej wyrazisty słodki smak. Skórka odchodzi od miąższu, przez co z przyjemnością zjedzą ją dzieci.
  • Pomidory – spróbuj grillowanych nadziewanych pomidorów. Wystarczy, że wydrążysz ich środek, który napełnisz tartą cukinią, posiekaną cebulą, odrobiną tartego sera i przyprawami. Kilka minut na grillu i pyszna przekąska gotowa.
  • Marchew – przekrojone wzdłuż i zanurzone w marynacie z miodu, sosu sojowego, odrobiny czosnku i imbiru staną się orientalnym dodatkiem do dania głównego.
  • Bakłażan – to warzywo nadaje się do przygotowania bliskowschodniego specjału, który coraz częściej można spotkać w ofercie polskich restauracji. Mowa o baba ghanoush – paście lub formie dipu z grillowanego bakłażana i pasty sezamowej.
  • Pieczarki – te uniwersalne grzyby można grillować w formie szaszłyka, sauté lub nadziewane. Wbrew pozorom dostarczają licznych witamin i składników mineralnych, a do tego wspaniale smakują. Bez obaw można podawać je też dzieciom.

Praktyczne wskazówki

Przydatne triki, które warto znać by zachwycić gości smakiem grillowanych warzyw.

  • Nie żałuj oliwy – dzięki niej unikniesz przywierania. Jednocześnie pozwolisz, by naturalny smak warzyw stał się wyraźniejszy. Zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach łatwiej się przyswajały.
  • Gdy nie masz czasu pilnować i co chwila przewracać warzyw możesz ugotować je na grillu na parze! Jak to zrobić? Wystarczy, że umyte i przyprawione warzywa zawiniesz dość luźno w folię aluminiową. Pakunki umieść na grillu i czekaj 12-15 minut. Ta metoda sprawdzi się do większości warzyw korzeniowych, a także młodych ziemniaków.
  • Pamiętaj o przyprawach – odrobina soli, pieprzu to podstawa, którą możesz wzbogacić o rozmaryn, ostrą paprykę, tymianek, oregano czy kurkumę, suszony imbir, a także gałkę muszkatołową. Możesz skorzystać z gotowych mieszanek, ale te własne dają dużo więcej frajdy.
  • Sosy i dodatki. Posyp warzywa posiekanym parmezanem lub pokruszoną fetą, cukinia zaś doskonale pasuje z kozim serem. Warzywa z grilla są świetne z sosem czosnkowym, aromatyczną salsą z awokado czy glazurowane w occie balsamicznym i miodzie.

Grillowanie to sposób na miłe wspólne spędzanie czasu. Dzięki dobrze wybranym produktom tak przygotowany posiłek może być też zdrowy i smaczny. Zadbaj by połowę tego, co nakładasz na talerz podczas przyjęcia w ogrodzie, stanowiły warzywa. W pełni sezonu i umiejętnie przyrządzone smakują najlepiej!

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

KONTAKT:

Biuro Prasowe

Maciej Ogonowski, Agencja Brandmates

e-mail: maciej@brandmates.pl

tel. +48 608 680 562

Źródło informacji: BRANDMATES SP. Z O.O.

 


Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl

About Author

4fun

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.