Orzechy są idealnym źródłem błonnika, witamin oraz innych substancji odżywczych, dlatego szczególnie polecane są pacjentkom po leczeniu raka piersi. Badania przeprowadzone przez szanghajskich naukowców dowodzą, że włączenie do diety niewielkich ilości orzechów może przynieść wiele korzyści. Należy jednak pamiętać, aby wystrzegać się ich w przypadku uczulenia.

Wyniki badania dr Erin Van Blarigan zostały opublikowane w czasopiśmie „International Journal of Cancer”, a wynikało z nich, że regulacja spożycia orzechów może mieć pozytywny wpływ na zdrowie pacjentów z rakiem okrężnicy.

Badania wykazały także, że spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, dlatego Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają regularne ich jedzenie.

Najnowsze badanie dr Van Blarigan wykazało, że spożywanie orzechów również ma pozytywny wpływ na zdrowie pacjentów z rakiem piersi, jednak nie istnieją dowody na to, że pojedyncze pokarmy lub diety mogą zapobiegać, leczyć lub zmniejszać ryzyko nawrotu choroby.

Badanie Szanghajskiego Studium Przeżycia Raka Piersi z 3449 uczestników pokazało, że osoby spożywające więcej orzechów wykazywały wyższy poziom przeżycia. Ogólny wskaźnik przeżycia mierzył czas do zgonu, a przeżycia wolnego od choroby – okres wyleczenia, bez nawrotów nowotworu.

Eksperyment potwierdził związek między spożywaniem orzechów a obniżeniem ryzyka nawrotu lub zgonu z powodu raka piersi. Okazało się, że osoby, które regularnie jadły orzechy, miały o 52% mniejsze prawdopodobieństwo nawrotu raka i 33% mniejsze ryzyko śmierci. Największe korzyści uzyskały osoby, które spożywały najwięcej orzechów.

Badania wykazały, że wszystkie rodzaje orzechów, od migdałów, pistacji, pekanowych po orzechy włoskie, laskowe, orzeszki ziemne i nerkowce, mają odpowiednie zastosowanie w codziennej diecie.

Badanie wykazało, że zalecana ilość orzechów dla osiągnięcia korzyści zdrowotnych to około ¼ szklanki tygodniowo. Spożywanie orzechów może pomóc obniżyć cholesterol, trójglicerydy, a także zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca, ponieważ są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki odżywcze. Jednak, ze względu na wysoką kaloryczność orzechów, zaleca się spożywanie ich w umiarkowanych ilościach.

Badania szajńskich naukowców wykazały intrygującą korelację między zjedzeniem orzechów a wskaźnikiem zdrowia. Nie można jednak wykluczyć, że osoby, które regularnie spożywają orzechy, mają bardziej zrównoważony styl życia, co może wspomóc leczenie w przypadku wystąpienia nowotworu.


Pochodzenie wiadomości: pap-mediaroom.pl

About Author

4fun

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pliki Cookies
Ta strona używa plików cookies, aby zapewnić Ci najlepsze doświadczenie. Kontynuując przeglądanie, zgadzasz się na ich wykorzystanie. Szczegóły dotyczące polityki prywatności znajdziesz w naszej odrębnej informacji.

Obowiązek informacyjny RODO
Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy o Ochronie Danych Osobowych oraz RODO znajdziesz klikając w "Więcej informacji".