W 16. minucie meczu Polska – Holandia na Euro 2024, gracze Superbet skorzystali z specjalnej promocji na 1 gol przewagi i wygrali swoje kupony, niezależnie od końcowego rezultatu. Bukmacher wprowadził Superprzewagę na jeszcze wyższy poziom, rozliczając wygraną już przy jednobramkowym prowadzeniu zespołu Michała Probierza. Po strzale Adama Buksy na 1:0, bukmacher musiał wypłacić wygrane.

– Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego ogłasza konkurs na stanowisko dyrektora Narodowego Instytutu Polskiego Dziedzictwa Kulturowego za Granicą „Polonika”. Termin złożenia dokumentów upływa 30 sierpnia br.

Decyzja w sprawie wyboru kandydata planowana jest do 25 października br., po zakończeniu postępowania konkursowego.

Kandydaci muszą spełnić szereg wymagań, w tym:

– posiadać wykształcenie co najmniej wyższe – magisterskie;

– mieć minimum 5-letni staż pracy w instytucjach kultury, organizacjach pozarządowych, uczelniach lub podmiotach gospodarczych w obszarze kultury lub nauki;

– posiadać minimum 3-letni staż pracy na stanowisku kierowniczym w jednostkach sektora finansów publicznych działających w obszarze kultury lub nauki;

– znać język angielski na poziomie umożliwiającym prowadzenie kontaktów służbowych w obszarze działalności instytucji (minimum poziom B2);

– cieszyć się dobrym stanem zdrowia pozwalającym na wykonywanie pracy na stanowisku kierowniczym;

– korzystać z pełni praw publicznych;

– posiadać pełną zdolność do czynności prawnych;

– nie być karalnym za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe;

– nie podlegać zakazowi pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 4 Ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie finansów publicznych;

Przygotowanie i przedstawienie koncepcji działalności Instytutu „Polonika” przed Komisją Konkursową;

Znajomość języka polskiego umożliwiająca swobodną komunikację, w przypadku cudzoziemców lub obywateli polskich mieszkających za granicą na stałe.

Dodatkowo będą brane pod uwagę:

Wiedza z zakresu polskiego dziedzictwa kulturowego;

Wykształcenie związane z działalnością statutową Instytutu „Polonika” lub pokrewną dziedzinę;

Dorobek naukowy lub publicystyczny związany z działalnością statutową Instytutu „Polonika”;

Doświadczenie w realizacji projektów związanych z polskim dziedzictwem kulturowym jako kierownik projektu lub członek zespołu sterującego lub w podobnej roli niezależnie od nazwy funkcji;

Oczekiwane są umiejętności menadżerskie umożliwiające efektywne kierowanie zespołem składającym się z co najmniej 15 osób oraz nadzór nad wewnętrznymi projektami oraz projektami realizowanymi przez beneficjentów programów dotacyjnych.

Umiejętności strategicznego myślenia;

Planowanie działań w ramach budżetu oraz pozyskiwanie środków zewnętrznych;

Doświadczenie w międzynarodowej współpracy;

Ukończone studia podyplomowe, certyfikowane szkolenia lub kursy związane z zarządzaniem zasobami ludzkimi, zarządzaniem projektami lub innymi obszarami kierowania organizacją;

Znajomość języków obcych innych niż angielski – umożliwiająca prowadzenie kontaktów służbowych w obszarze działalności instytucji (minimum poziom B2);

Znajomość przepisów z zakresu funkcjonowania i finansowania instytucji kultury, w tym Ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej, Ustawy o finansach publicznych, Ustawy prawo zamówień publicznych.

Informacje dotyczące konkursu na stanowisko dyrektora Narodowego Instytutu Polskiego Dziedzictwa Kulturowego za Granicą „Polonika” wraz z załącznikami można znaleźć na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Komunikaty publikowane w serwisie PAP są prezentowane w formie dostarczonej przez nadawcę, bez wprowadzania jakichkolwiek zmian przez PAP SA. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść, zgodnie z postanowieniami art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

Dystrybucja: pap-mediaroom.pl

About Author