Gdy nadejdzie czas, kiedy słońce zacznie mocniej przygrzewać, a dni się wydłużą, sezon grillowy w Polsce rozkręca się na dobre. To idealny moment na wykorzystanie świeżych, polskich warzyw, które wtedy są w pełni sezonu. Warto jednak potraktować je nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także jako główne składniki aromatycznych dań z grilla. Oto pięć pomysłów na pyszne potrawy, które pozwolą poczuć smak wiosny i lata w najlepszym wydaniu.
Sezonowe warzywa na grillu:
W maju można cieszyć się młodą kapustą, rzodkiewkami, botwinką, wczesnymi pomidorami, sałatą, groszkiem cukrowym, pieczarkami, kalarepą, szczypiorkiem i młodymi ziemniakami. Polskie papryki, cukinie i bakłażany będą dostępne później w sezonie.
Czerwiec to czas na polskie papryki, cukinie i bakłażany, a także młode marchewki, fasolkę szparagową i brokuły. Oto kilka przepisów na grillowanie tych warzyw:
1. Grillowana papryka z fetą i oliwkami
– 3 czerwone polskie papryki
– 100 g sera feta
– 10 oliwek, przekrojonych na pół
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka oregano
– Sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Przekrój papryki na pół, usuń gniazda nasienne i skrop oliwą z oliwek.
2. Grilluj papryki przez około 10-15 minut.
3. Po ostygnięciu usuń skórkę, ułóż papryki na talerzu, dodaj fetę i oliwki.
4. Skrop oliwą, posyp oregano, solą i pieprzem.
2. Grillowane pieczarki z czosnkiem i ziołami
– 500 g polskich pieczarek
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 1 łyżeczka natki pietruszki
– Sól morska, pieprz
Przygotowanie:
1. Oczyść pieczarki i odetnij końcówki nóżek.
2. Wymieszaj oliwę z czosnkiem, tymiankiem, pietruszką, solą i pieprzem.
3. Dodaj pieczarki i obtocz je w marynacie.
4. Grilluj przez około 8-10 minut.
3. Grillowane młode ziemniaki z ziołowym masłem
– 500 g młodych polskich ziemniaków
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– Sól, pieprz
– 50 g masła
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka świeżego koperku
Przygotowanie:
1. Wyszoruj ziemniaki i przekrój na pół.
2. Wrzuć je na kilka minut do wrzącej, osolonej wody.
3. Odcedź, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
4. Grilluj przez około 15 minut.
5. Wymieszaj roztopione masło z pietruszką i koperkiem.
4. Grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym
– 2 polskie cukinie
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– Sól morska, pieprz
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– Sok z 1/2 cytryny
– Świeże listki mięty
Przygotowanie:
1. Pokrój cukinie wzdłuż na cienkie plastry.
2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
3. Grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony.
4. Wymieszaj jogurt, czosnek, sok z cytryny i miętę.
5. Grillowane bakłażany z pastą tahini
– 1-2 polskie bakłażany
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki pasty tahini
– Sok z 1/2 cytryny
– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm.
2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
3. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony.
4. Wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Grillowanie polskich warzyw to doskonały sposób na urozmaicenie letniego menu. Odkryj smak grillowanych warzyw na nowo! Więcej przepisów na mocpolskichwarzyw.pl.
Moc Polskich Warzyw
Kampania „Moc Polskich Warzyw” została zainicjowana przez Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz innymi stowarzyszeniami branżowymi. Program jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Celem kampanii jest promocja polskich warzyw oraz zwiększenie świadomości konsumentów na temat lokalnych produktów rolniczych.
W maju 2023 r. rozpoczęła się czwarta odsłona kampanii, która zyskuje coraz większą popularność dzięki innowacyjnym metodom i dotarciu do coraz większej liczby konsumentów.
Wiadomość pochodzi z serwisu: pap-mediaroom.pl