Okres ferii zimowych trwa od 3. do 16 lutego, co oznacza czas odpoczynku dla dzieci i młodzieży z dolnośląskiego, mazowieckiego, opolskiego i zachodniopomorskiego. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) udziela wskazówek dotyczących wyboru produktów wysokiej jakości.
Organizacja IJHARS zaleca, aby sprzedawcy i właściciele lokali gastronomicznych udostępniali informacje o składzie oferowanych produktów i dań. Ważne jest, aby świadomie zwracać uwagę na etykiety, szczególnie na nazwę, skład (w tym alergeny) i termin przydatności do spożycia, aby uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych i uniknąć oszustw.
Podczas wybierania dań w restauracjach ważne jest nie tylko kuszące nazwy potraw, ale również ich skład. Lokale gastronomiczne powinny udostępniać rzetelne informacje o składnikach dania w menu, cenniku lub na ścianach lokalu, aby każdy klient mógł się z nimi zapoznać przed złożeniem zamówienia. Dodatkowo informacje o cenie i wielkości porcji powinny być łatwo dostępne dla wszystkich gości.
Konsumenci powinni być szczególnie uważni przy zamawianiu dań z serem, śmietaną i innymi przetworami mlecznymi, ponieważ powinny one być przygotowane wyłącznie z mleka. Należy zatem sprawdzać, czy sosy śmietanowe są przygotowane ze śmietany, a nie na przykład z proszku rozmieszanego z wodą. Produkty oznaczone jako „z mleka owczego” lub „koziego” nie mogą zawierać mleka pochodzącego od innych gatunków zwierząt niż te wskazane w nazwie. Komunikaty typu „100 proc. mleka koziego” na takich produktach są błędne i nie powinny być stosowane.
Jeśli otrzymana zupa była zimna, ryba lub kotlet przypalone, a ziemniaki niedogotowane, mamy prawo złożyć reklamację. Możemy poprosić o podgrzanie dania, jego wymianę lub zwrot pieniędzy. W ramach reklamacji można domagać się np. obniżenia ceny. Jednak warto pamiętać, że nie można złożyć reklamacji na podstawie subiektywnych wrażeń, np. gdy danie nam nie smakowało.
Jeśli masz wątpliwości co do jakości lub nie jesteś zadowolony z zakupionego towaru, zgłoś to do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Poniżej znajdziesz kontakt:
Źródło informacji: pap-mediaroom.pl